2017-01-22 Oddesund

Lad det være sagt med det samme. Jeg har ikke de bedste erfaringer med Oddesund. Enten er sigten elendig eller også er strømmen ulidelig, og til tider er der både skod sigt og heftig strøm. Termometeret viste 5+ og formanden havde checket strømprognose så hvorfor ik’. Oddesund - tjaa. Det var med en vis form for spænding vi - Holm, Lars G., Jørgen, Emil, Sebastian Hang’around, Jeppe og jeg drog til Oddesund denne lune vinter-søndag.

For engang skyld viste Oddesund sig fra sin bedre side. Fra land kunne vi se bunden ved inderste bropille og næsten ingen strøm. Det lovede godt. Holm røg i baljen som første mand og var faktisk også den sidste der kom op. Det blev til et 92 min dyk for Michael, med en pæn fangst af hummere. At Jeppe svømmede i overfladen til 4. bropille for at gå direkte efter hummer kan ikke undre. Men at Emil, der i den grad er kendt for sin svømmevægring også tog den i overflade til 4. bropille var dagens største overraskelse - utroligt hvad udsigten til en hummer eller to kan gøre ved folksmiley. Og som om det ikke var nok, hjemturen foregik sgu også i overfladen.

Dagens næststørste overraskelse stod Lars G. for. Hans computeren viste 122 dage siden sidste dyk, så Lars er langt fra fast inventar på vores ture, men glædeligt at se hancool Glæden var dog relativ kortvarig, snart behøvede man ikke se Lars for at vide, at han var til stede. F..king lort, forbandede pis og andre ytringer af samme kaliber kundgjorde, at Lars var i nærheden og øjensynlig ikke særlig tilfreds. Trods grundige forberedelser aftenen i forvejen, skift af ilt-celler, topning af ilt, diluent og bailout, test af maskine und alles, fes hans rebreather som en toptunet jacuzzii fra 2 af de 3 første trin. Lars kom ikke i vandet, men hyggede sig gevaldigt med at ”hjælpe” os andre med at greje op. Værste gik det ud over Jeppe – i tumulten lykkedes det Lars at pakke Jeppes dragt-feeder så godt af vejen, at Jeppe ikke kunne få fat i den. Formanden tog dog situation i stiv arm. På 20+ meter vand, vakuumpakket som en Sydfransk Landkylling, får han sluttet feederen fra vingen til dragten, og får langsomt bevægeligheden tilbage i kroppen.

Jeg selv stod vel nok for dagens mindste overraskelse! Jeppe vil til en hver tid hævde, at det var helt efter bogendevil ja, rigtig gættet, ingen hummer med op! Ikke at jeg ikke så og havde fat i hummer, faktisk så jeg en del, havde 4 i hånden, hvoraf de 3 var rognbærende hunner og den sidste var blot en killing, der får chancen for at vokse sig stor. Jeg havde faktisk et fint dyk på knap en time, måske det bedste jeg har oplevet i Oddesund. Sigten var vel på 3-4 meter, og strømmen håndterlig. I hvert fald i starten - efterhånden blev der lukket op for sluserne i Thyborøn – og strømstyrken rundede 1 knob, så en del at svømmeturen tilbage var nærmest krabbekravl på bunden fra sten til sten. Nær land ved 5-6 meters dybde forsvandt strømmen helt igen.

Oddesund er fin når forholdene er rigtige – ingen tvivl om det. Jeg er klar til at gi’ Oddesund en ny chance, ikke kun for at få en hummer eller to med hjem, men i lige så høj grad for at opleve den fantastisk varierede natur, stedet har at byde på.

Tak til drengene for en hyggelig tur.

Søren